UPOZORENJE: Lažne hiljadarke preplavile Srbiju!

Količina falsifikovanog novca kod nas jednaka je petini novca koji štampa država. Lažnjaci su najčešće štampani na masnom papiru i tamnije su boje, a treba proveriti i da li su tu hologram i serijski broj

Ukoliko vas u nekoj prodavnici kasirka zadrži na kasi malo duže, proveravajući vašu novčanicu od 1.000 dinara, ne zamerite joj – samo gleda da li je novac pravi!

Naime, u poslednih nekoliko meseci lažne novčanice, najčešće one u apoenima od 1.000 dinara, sve češće su u opticaju. Tokom prošle godine u Srbiji je otkriveno 5.985 falsifikovanih dinarskih novčanica, od kojih je čak 2.106 u apoenima od hiljadu dinara.

Sve češće nailazeći na “lažnjake”, radnici menjačnica u Srbiji upozoravaju građane da vode računa prilikom korišćenja novca jer kad vam zapadne “lažna” novčanica, gotovo da možete da se pozdravite s tim novcem.

U Menjačnici DOK kažu da se nekoliko puta mesečno dešava da neko dođe s lažnom novčanicom, najčešće od 1.000 dinara, ali i onima u apoenima od 500 i 5.000.

- Ljudi treba da budu pažljivi s novcem i treba da nauče kako da razlikuju lažnu od prave novčanice. Lažnjaci su najčešće štampani na masnom papiru i tamnije su boje. Mora se voditi računa i o hologramu, da li uopšte postoji na novčanici – kažu u ovoj menjačnici. Takođe, na novijim lažnim hiljadarkama nema serijskog broja.

Iz SUP Beograd kažu da je u poslednjih pet meseci beogradskoj policiji prijavljeno 25 lažnih novčanica. Ova cifra nije realan pokazatelj stvarnog broja lažnjaka jer se pojedinci kojima je novčanica vraćena kao neispravna najčešće ne odlučuju da slučaj prijave.

Da ovo nije realna brojka smatra i kriminolog Božidar Spasić, koji veruje da falsifikovan novac koji kruži Srbijom iznosi između 20 i 25 odsto novca koji štampa država.

- Običan građanin sigurno ne može sam da otkrije da je u pitanju falsifikat, pogotovo ako jetaj novac štampan u nekoj od štamparija s visokom tehnologijom. Verujem da većina tih novčanica nije štampana u Srbiji, već u Bugarskoj, koja ima najbolju tehnologiju – kaže Spasić i dodaje da su u Srbiji do sada otkrivene dve štamparije koje nezakonito štampale novac.

- U okolini Niša otkrivena je štamparija koja je štampala vrlo solidan američki dolar, dok je u okolini Mladenovca otkrivena jedna koja je štampala pristojne dinare – kaže Spasić.

On kaže da vrednost lažnog novca na crnom tržištu iznosi 20 odsto njegove prave vrednosti.

- To znači da ćete lažnu novčanicu od 1.000 dinara kod falsifikatora platiti 200 dinara – objašnjava naš sagovornik.

On veruje da bi policija ovime trebala mnogo više da se bavi, jer se ovom sektoru kriminala posvećuje malo pažnje. Važna stvar na koju Spasić skreće pažnju jeste da se ove novčanice pojavljuju najčešće na početku meseca kada banka izdaje novi štampani novac ,jer su tako manje upadljive i tada je njihov promet najveći.

Vestinet - 04.06.2013.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti