VELIKA POBEDA SRPSKE VLADE: Ovo je poraz Hašima Tačija i njegove sulude politike koju vodi na Koso

- Vlada i predsednik Republike su obećavali da će preduzeti sve radnje i mere da spreče ulazak u Kosovo. Koliko su oni to uspeli mi to vidimo sada kada jednostavno Kosovo nije primljeno u Unesko - kaže analitičar Božo Spasić za Srbiju Danas.

Kosovo nije primljeno u Unesko. Na generalnoj konferenciji Uneska u Parizu na kojoj se raspravljalo o ovom pitanju i glasalo nije bilo potrebne dvotrećinske većine da bi se izglasao prijem. Kosovu je falilo tri glasa za članstvo. ZA su glasale 92 države, 50 je bilo PROTIV, a uzdržane 22 zemlje.

Analitičar Božo Spasić kaže da je ovo velika pobeda srpske vlasti i da je ovo rezultat svega onoga što su obećavali.

- Vlada i predsednik Republike su obećavali da će preduzeti sve radnje i mere da spreče ulazak u Kosovo. Koliko su oni to uspeli mi to vidimo sada kada jednostavno Kosovo nije primljeno u Unesko što se može pripisati jednoj velikoj angažovanosti samo naše vlade i verovatno čitavog niza drugih faktora – kaže Spasić za Srbiju Danas.

On kaže da ono što je posebno interesantno jeste kada pogledate spisak tih zemalja koje su glasale za to da se Kosovo ne primi u Unesko, to su zemlje koje su pravi prijatelji Srbije.Veoma mali broj tih zemalja ima neki svoj lični interes, već je uglavnom to prijateljski nastrojen narod prema Srbiji, poput Kube, Argentine...

- Pokazuje se da Srbija stvarno ima veliki broj prijatelja u svetu. Ovde svakako treba uočiti i veliku akciju koju je sprovodila Rusija preko svog ministra spoljnih poslova i drugih svojih ministarstava – objašnjava Spasić.

On posebno naglašava to da oni koji se predstavljaju kao naši veliki prijatelji koji dižu našu vladu i koji dižu našu zemlju rečima da je na dobrom putu: Amerikanci, Nemci, čak i Austrijanci... oni su glasali ovoga puta protiv Srbije.

- Ni jedan prijatelj koji nam se tako predstavlja, tapše nas po ramenu da ćemo ući EU ustvari nije nam prijatelj. Postavlja se pitanje ako su sada ovako glasali za Kosovo, kako će sutra glasati za prijem u EU - pita se Spasić.

Međutim, ovo znači veliki, ogroman poraz Kosova. Prema njegovim rečima sa velikom zebnjom treba da posmatramo šta se događa na Kosovu posle ovih zbivanja oko Uneska.

- Ovo je poraz naravno Hašima Tačija i njegove sulude politike koju vodi na Kosovu i mislim da će sada izazvati dalje sukobe sa Ramušem Haradinajom. Vrlo je verovatno da će na Kosovu doći, ne samo do političkih obračuna, nego kako bih ja to procenio, moguće je da će doći i do fizičkih obračuna – kaže Spasić za naš sajt.

Kako kaže, trenutno nijedna teritorija u Evropi nije toliko podeljena između sebe kao što je to Kosovo. Unutar te šiptarske zajednice se vidi ovaj veliki rezultat koji je Srbija postigla jer su Evropa i pre svega svet to prepoznali.

- Mislim da je ovo za Kosovo težak, veoma težak poraz i sada se postavlja pitanje kako će oni nastupiti u daljem toku Briselskih sporazuma jer to je za njih pitanje jednog generalnog poniženja. Mislim da je Kosovo ovog puta poniženo kao zemlja koja ima težnju da postane država, a ono ni u kom slučaju to nije.

Glas regiona

Što se tiče glasova regiona, Spasićkaže da se to očekivalo. Prvo se u našem narodu kaže: Ko će, ako neće tvoj prvi da te izda?

- Region nas nije izdao, region je prodat. Ovo je samo dokaz da regionom ne upravljaju narodi, ljudi koji žive na tim prostorima, već regionom upravljaju veliki sistemi, kao što su EU, Amerika, Nemačka i da one zapravo odlučuju – objašnjava naš sagovornik.

U svim tim zemljama rukovode stranci, jer nema logike da Crna Gora glasa za prijem Kosova.

- Nema logike ni ono što premijer Đukanović kaže: Mi samo glasamo zato što je to realno stanje. Ja bih postavo pitanje u čemu je to realno stanje. Danas se potvrdilo da ceo svet misli da to nije realno stanje – navodi Spasić.

On naglašava da je ovo veoma dobra Situacija za Srbiju da da malo više snage ovoj zemlji, da se pokaže da mi nismo večiti gubitnici.

SRBIJA DANAS - 10.11.2015.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti