Veliko istraživanje Pressmagazina: Ljubavne prevare u Srbiji

U razgovoru sa detektivom Božom Spasićem, koji već 15 godina istražuje slučajeve preljube, prelazimo na temu prevare u praksi, kako bismo otkrili koji su to simptomi prevare koji se daju prepoznati i bez znanja teorije iz psihologije. On kaže da više varaju muškarci.
- Od hiljadu klijenata, čak 99 odsto su bile žene, a za sve godine detektivskog rada imao sam samo dva muškarca koji su želeli da ispitamo da li ih žena vara - kaže Spasić, i dodaje da je utvrdio tri pravila švaleracije.
Prvo pravilo je, kako kaže, „žena je uvek u pravu kada sumnja da je muž vara". Drugo pravilo je da je prevaru teško dokazati, jer se oni koji varaju služe raznoraznim lukavstvima. A treće pravilo je da je mobilni telefon najsigurnije sredstvo i pokazatelj prevare. - Neki od pokazatelja da vam se ispred očiju dešava preljuba jesu kada partner ostaje duže na poslu, izmišlja službeni put, sindikalne sastanke. Postoji i pravilo „kupatilo", kada se vaš partner više licka i sređuje, više vodi računa o higijeni nego pre. A zašto mobilni telefon uvek odaje preljubnika? Jer on ne može da izdrži a da ne šalje poruke, zatvara se u kupatilo i to čini krišom. Žene, naravno, kada muž zaboravi telefon, potvrđuju svoje sumnje - priča Spasić.
Tu dolazimo do najtamnije priče o bračnoj prevari - šta se događa kada žena otkrije švaleraciju?

- Kada otkriju prevaru, žene mogu da budu veoma opasne. Zanimljivo je da u Americi istrage u slučajevima preljuba rade i zvanični državni organi, upravo kako bi sprečili da dođe do krvoprolića. Spasić objašnjava da skoro da nije sreo ženu koja se zadovolje time da joj detektiv donese fotografiju na kojoj se vidi kako ih partner vara, već traže da ih detektiv odvede do „ljubavnog gnezda" kako bi ga one lično rasturile.
Viđali smo svakojake scene. Od čupanja za kosu do tuča, čak i nasred ulice. Švalerka u tim situacijama obično „ispari". Ne možete da zamislite kako izgleda sićušna žena koja kao mačka skače na muža od dva metra pošto ga je uhvatila u preljubi. Imao sam samo jedan slučaj da je žena bila zadovoljna samo da joj donesemo fotografiju ljubavnice, posle čega nam je zahvalila na saradnji i rekla: „Ne bih želela da ta žena prođe pored mene u samoposluzi, a da ne znam da mi spava s mužem" - nastavlja Spasić.
Detektivi se angažuju ne samo da bi otkrili prevaru već i kako bi rasturili vezu među ljubavnicima. Spasić objašnjava da to rade pozivanjem ljubavnice i traže od nje da prekine sa viđanjem, ili joj šalju pisma, a postoji i metoda „lažna ljubavnica".
- Naša detektivka se sretne sa ljubavnicom i saopšti joj da se dotični muškarac švaleriše i sa njom, posle čega veza uglavnom puca. Švalerske veze inače nisu sigurne - tvrdi ovaj detektiv.
A na pitanje kako izgleda srpski švaler, Spasić kaže da ima raznih.
- Uvek smo se čudili kako lepa žena može da se zaljubi u neku rugobu i skota. U većini slučajeva oni koji varaju za švalere ili švalerke biraju osobe koje su mnogo lošijeg izgleda i karaktera od osobe sa kojom su u braku - priča Spasić.

Njegovo iskustvo pokazuje da se čak 80 odsto ljudi nalazi u nekoj približnoj situaciji koja bi mogla da preraste u preljubu. Počevši od blizine između muškarca i žene na poslu ili u školi, koketiranja, napada muškaraca, pa sve do mobinga. - Preljube se ne dešavaju samo u kabinetima i kancelarijama, već i u fabrikama i radionicama, maltene svuda. Srbija spada u red visokorangiranih zemalja u Evropi po pitanju prevara, o čemu svedoči broj brakorazvodnih parnica. Spasić tvrdi da 10 posto iznajmljenih stanova služi u te svrhe, a da se neki stanovi koriste za švaleraciju i na sat, po čemu je poznat Novi Beograd. Isto tako kao patrijarhalna sredina imamo slučajeve u kojima žene prećutkuju zbog sramote ili drugih razloga i prave se da ne znaju da ih muž vara. Ipak, i ako dođe do praštanja, sumnja ostaje do kraja života - kaže Boža Spasić.

List Press - 19.07.2009.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti