Vest o Stanišiću tačna

Bivši operativac Službe državne bezbednosti (SDB) Božo Spasić ocenio je u ponedeljak da je vest o saradnji bivšeg šefa te službe Jovice Stanišića sa američkom CIA apsolutno tačna i da je to jedan od najvećih skandala srpske tajne policije. Međutim, vojni analitičar Zoran Dragišić tvrdi da su navodi čudni, jer ozbiljne obaveštajne službe takve podatke ne objavljuju.

Spasić je rekao da je ta vest "najveći skandal od osnivanja srpske tajne policije" i da se nikad nije se dogodilo da šefa obaveštajne službe angažuje služba neke druge države.

"Mislim da se ovde radilo o čistom, klasičnom, agentskom odnosu i ne mogu da verujem da naša tajna policija i njena unutrašnja kontrola nije imala te podatke dugi niz godina", rekao je Spasić koji je bio dugogodišnji Stanišićev saradnik.

On je ocenio da pretpostavke o normalnoj komunikaciji šefa DB i tajnih službi ne mogu biti tačne, jer bi se zvanična komunikacija obavljala u kancelarijama službe, a ne na "čamcima i splavovima". Spasić smatra da se verodostojnost navoda da je Stanišić radio za CIA ne može dovesti u pitanje, jer su dokazi o tome dostavljeni i Haškom tribunalu i ta služba bi bila dovedena u komplikovanu situaciju da to nije tačno.

"To se dalo nagovestiti iz njegovih postupaka, on je svojevremeno učestvovao u pregovorima, predavao pilote i tako dalje... ja sam se tada već čudio, jer to ne rade šefovi obaveštajnih službi nego niži činovnici bez mnogo pompe", rekao je Spasić.

Spasić je rekao da je vest o saradnji Stanišića i CIA "katastrofalna", jer je šef tajne policije kojem su mnogi podaci bili dostupni, bio plaćeni agent druge službe kojoj ih je dostavljao.

Radio 31 - 03.03.2009.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti