Zabranili na Kosovo sa SRPSKIM dokumentima, a CILJ im je nešto drugo!

ŠTA SE KRIJE IZA ALBANSKOG SKANDALA: Zabranili na Kosovo sa SRPSKIM dokumentima, a CILJ im je nešto drugo!

Nakon uredbe da se zabrani ulazak na Kosovo Srbima koji žive u toj pokrajini, a koji imaju srpsku ličnu kartu, stigla je i suspenzija.

Uredba, prema kojoj je zabranjen ulazak na Kosovo svim licima koja imaju srpske lične karte, a žive na teritoriji Kosova, doneta je 14. decembra u ponoć. Nije prvi put da provokacije dolaze sa Kosova, i vrlo verovatno je da će se nastaviti i u buduće.

Sa ovom konstatacijom se slaže i analitičar Božo Spasić koji za Srbiju Danas kaže da ovakvi potezi, koje čini privremena vlada samoproglašenog Kosova, zapravo imaju za cilj provokaciju, ali i da je to pokušaj da se nametnu stavovi sa pregovora u Briselu ili bilo kakvih drugih pregovora koji, prema njegovim rečima, očito nisu uspeli, ili su uspeli delimično, ali oni žele da ih smatraju kao da su to završeni dogovori i zato ih primenjuju.

- Tako je bilo i sa osiguranjima vozila, tako je bilo sa registarskim tablicama sa područja Srbije. Uglavnom se te provokacije primenjuju na građane, da bi se građani uznemiravali, odnosno da bi se građani srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu naterali da svaku svoju činjenicu, svaki svoj dokument zapravo naprave od strane tzv. vlasti u Prištini ili u mestima u kojima žive – rekao je Spasić.

- Naravno da će biti, tek sada će ih biti, jer upravo Priština zna da može da provocira, jer u ovom momentu su oni jedan od najvećih remetiličkih faktora koji može da ometa normalan proces otvaranja poglavlja i početak rada na poglavljima koja su upravo otvorena u EU. Ukoliko nema saglasnosti između Prištine i Beograda nema više ni pregovora – navodi analitičar Spasić.

Da li će biti još provokacija?

On misli da su ovo sada potezi kojima Priština samo želi da pokaže da ona postoji, ali, kako kaže, misli da je ovaj potez od sinoć bio potez koji je imao za cilj da pritisne Srbiju da se nešto drugo reši.

- Mislim da su to pitanja energetike, pitanja za koja su posebno zainteresovani. Mislim da je njih baš briga koja dokumenta građani poseduju, njih zanima vlasništvo nad elektrodistribucijom, Trepčom, vlasništvo nad drugim velikim kombinatima, Brezovicom...

Oni pokušavaju ovako sitnim provokacijama da vide kakva će biti reakcija kada budu preduzimali mnogo veće poruke koje treba svakako očekivati u narednom periodu, zaključio je Spasić za naš sajt.

Ucena

Cilj jeste, kako kaže, da se oni, građani, zaplaše: Nećemo vas primiti na Kosovo, a čim vas ne primimo može da se smatra: uzećemo vam imovinu! Ili kakva se mera već može određivati, novčana kazna ili zatvor.

- Svi ti elementi su zapravo nezavršeni delovi pregovora koji su se vodili u Briselu i koji se vode. Jednostavno oni pokušavaju s vremena na vreme da to stave u praksu da bi videli kakva će biti reakcija – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, čim na Kosovu vide da je reakcija žestoka od strane Srbije, a pretpostavimo u ovom momentu da Srbija istog momenta to javlja radnoj grupi u Briselu i da odatle potiče veliki pritisak, tako da svaka njihova akcija traje par sati, ali je dovoljna da uznemiri srpsku javnost i da uznemiri Srbe na Kosovu.

SRBIJA DANAS - 17.12.2015.

Komentari

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti