Zaplenjeni eksploziv mogao bi da sruši nekoliko zgrada

Plastični eksploziv, koji je u subotu zaplenjen prilikom hapšenja petočlane grupe krijumčara oružja kod graničnog prelaza Kotroman, mogao bi da sravni sa zemljom nekoliko zgrada, kaže za Press Božidar Spasić, vlasnik detektivske agencije SIA. Prema njegovim procenama, zaplenjeno oružje na crnom tržištu vredi čak 100.000 evra i zbog visoke cene sigurno je bilo namenjeno za dalju prodaju!

- Krijumčarenje eksploziva trenutno je izuzetno unosan posao u Srbiji! Nekada je eksploziv mogao da se nabavi po bagatelnoj ceni, ali je nestašica uticala na veliki skok vrednosti. Na srpskom tržištu ga trenutno nema, jer rudnici u kojima se uglavnom koristi ne rade, a teško ga je prošvercovati. Zaplenjena vrsta eksploziva TNT smatra se najkvalitetnijom vrstom i veoma je cenjen na crnom tržištu - objašnjava Spasić.

Prema njegovim rečima, maršruta Republika Srpska-Srbija odranije je poznata po švercu oružja.

- Eksploziv je i ranije krijumčaren iz Bosne u Srbiju, odakle je preprodavan dalje ili je ostajao u našoj zemlji za potrebe kriminalnih grupa. Pretpostavljam da zaplenjeni eksploziv potiče iz bosanskih rudnika, mada kod ljudi još uvek ima oružja iz prethodnog rata. Teško je reći gde je iz Srbije trebalo da bude prosleđen, možda u Rusiju ili na Bliski istok. Verujem da nije poručen sa Kosova, jer ga tamo ima i previše - kaže Spasić.

List Press - 31.08.2010.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti