Zla kob Andrije Draškovića

Osveta Samo u poslednjoj deceniji stradalo je čak sedam ljudi iz okoline ovog kontroverznog biznismena i velikog plejboja

Likvidacija Boška Raičevića (41), rođaka kontroverznog biznismena Andrije Draškovića koji je raznet u eksploziji automobila bombe u centru Beograda, nosi takozvani crnogorski pečat, tvrdi za Press Božidar Spasić, bivši inspektor DB-a i vlasnik detektivske agencije. Raičević je ubijen u petak, oko 12.30 sati, u eksploziji automobila-bombe na uglu ulica Tadeuša Košćuška i Cara Dušana na Dorćolu. Od siline detonacije Raičević je bukvalno raskomadan, a povređen je Aleksandar Simić (40), vozač kombija firme „Zlatiborac" koji se slučajno zatekao pored njega u trenutku eksplozije.

Andrija Drašković

Sve počelo od Arkana

Zanimljivo je da je Raičević čak sedma žrtva iz bliske okoline Andrije Draškovića. Sve je započelo u julu 2000. godine, samo nekoliko meseci nakon ubistva Željka Ražnatovića Arkana, kada je ispred hotela „Jugoslavija" ubijen njegov kum Todor Gardašević. Atentat su izveli članovi „zemunskog klana" kao osvetu zbog Arkanovog ubistva, iako se pričalo da sam Gardašević sa tim zločinom nije imao nikakve veze.Četiri godine kasnije, u oktobru 2004. godine, ubijen je Dejan Živančević (25) iz Brusa, Draškovićev telohranitelj, koji je stradao na autoputu Šid - Beograd kada je na kolonu automobila u kojoj je bio Drašković pucano iz automobila u pokretu.

Sledeća žrtva je bio Draškovićev kum, Aleksandar Milošević (32), zvani Aca Kostur, koji je u junu 2008. godine, ubijen ispred svoje kuće na Čukarici. Tada je ranjen i Ilija Kukunešoski (19), koji se slučajno zatekao na mestu napada.Surove likvidacije su nastavljene i sledeće godine, kada su u aprilu, 2009. godine, pronađena ugljenisana tela Draškovićevog kuma Goran Marića (38), vlasnika restorana „Šeher", i Ilije Novovića (34). Oni su pronađeni u džipu na njivi u ataru Dobanovaca, ustanovljeno je da su prethodno ubijeni hicem u glavu, a sumnjalo se da je ubistvo naručio Luka Bojović. U septembru iste godine ubijen je i Nemanja Savić (30), član obezbeđenja ovog kontroverznog biznismena, a u njega su napadači izrešetali u snu, u porodičnoj kući u selu Belosavci kraj Topole.

Božidar Spasić kaže da je ubistvo Raičevića nastavak obračuna crnogorske mafije na beogradskom asfaltu:- Crnogorska mafija je premestila teren obračuna u Beograd jer im je tamo isuviše uzak prostor. U poslednjih nekoliko godina na beogradskom asfaltu likvidirano je oko 20 pripadnika crnogorske mafije. Uspostavljeno je pravilo da crnogorska mafija sve sukobe, koji se preko zime zakuvaju u Podgorici, Herceg Novom i Budvi, rešava svakog leta u Beogradu!

Štitio Crnogorce na Kosovu

Kako pišu podgoričke „Vijesti", Raičević je važio za žestokog momka i velikog zaštitnika Crnogoraca na Kosovu. Raičević je poreklom iz Crne Gore, rođen je u Prištini, gde je bio vlasnik diskoteka, a posle rata i bombardovanja Jugoslavije 1990. godine živeo je u Budvi.Bavio se, između ostalog, ugostiteljstvom, a tokom ratnih dešavanja pričalo se da je bio uključen u neku od vojnih jedinica koje su bile raspoređene po Kosovu. Sve vreme ratnih dešavanja 1999. godine i tokom NATO bombarodovanja bio je u Prištini. Raičevića je 2010. godine pokušao da ubije Aleksandar Đerić, posle svađe zbog parking mesta. Raičević je tada ranjen sa četiri metka u noge, prepone i stomak.

Ko je Andrija Drašković?

Od plejboja do ubice

Andrija Drašković je za vrlo kratko vreme prošao put od beogradskog plejboja i biznismena do surovog ubice. U Italiji ga nazivaju i jednim od kraljeva krijumčarenja narkotika i cigareta. Rođen je u Kosovskoj Mitrovici, ali se zbog očevog posla rano obreo u Italiji. U Beograd se vratio tek kao tinejdžer.
Uvek je imao novca, a to se pripisivalo očevim poslovima. Otac mu je bio predstavnik „Jugometala" u Rimu, a ubrzo je otvorio i sopstvenu firmu, u kojoj je zaposlio i sina. Međutim, mnogo više od biznisa, Andriju su zanimale žene. Povezivali su ga sa Mimi Papandreu, suprugom bivšeg grčkog premijera, bio je oženjen Elenom Mijatović, sa kojom ima sina Matiju, a sada je u nevenčanom braku sa manekenkom Tamarom Nikšić.
Svojevremeno je bio vlasnik diskoteke „Mažestik" (1986. godine), potom „Zvezde", a zatim i popularnog „Havana kluba". Istovremeno je razvio razne poslove u Italiji, Grčkoj, Americi, Hrvatskoj... Mediji i policija su ga povezivali sa švercom narkotika, ali bi on svaki put oštro demantovao da ima veze s drogom.Postojale su jake sumnje da je radio za Državnu bezbednost Srbije, da je imao čak i značku, ali to nikada nije dokazano, dok je on takve tvrdnje demantovao. Ipak, mnogi svedoci su ga povezivali sa Radetom Markovićem, bivšim načelnikom Resora DB MUP Srbije, a o tome je na neki način pričao i Zoran Mijatović, nekada visoki funkcioner tajne policije.
Drašković se dovodio u vezu i sa nekoliko ubistava, ali osim presude za ubistvo Surčinca Zvonka Plećića Pleće (38), optužbe su ostale bez dokaza. Sumnja se da je organizovao likvidaciju Željka Ražnatovića Arkana, 15. januara 2000. godine, a ubrzo potom se i sam našao na meti nepoznatih atentatora. U više navrata je izbegao smrt, ali su zato stradali njegovi kumovi, rođaci i telohranitelji.

List Press - 24.06.2012.

Komentari

andjela 22.06.2015.

alal vera po kratkom postupku bolje nego ova drzava cast izuzetcima ubija srbe i sve druge na ovom prostoru vec 30 godina

dejan 02.10.2012.

Jedan od retkih prezivelih dugogodisnjih kraljeva ulice. Tezak je to zivot.

vesna 14.07.2012.

sa ove strane horizonta tj LONDONA gospodin Draskovic JE zaista Master. Covek sa aristokratskim crtama a samo sto je na strani dilovanja kriminala ne ciniga nista losijim od nas obicnih smrtnika.Thanks

No commenting allowed at this time.

© Božidar Spasić Dizajn Design by Eklipsa
Twitter RSS aktivnosti